PORÓWNAJ
NARZĘDZIA STRONY

Promocja zdrowia i aktywnego stylu życia to szczególny obszar społecznego zaangażowania PZU. Firma dopinguje i wspiera zarówno pracowników, jak i całe społeczeństwo. Od lat PZU jest partnerem półmaratonów i maratonów. Na wsparcie mogą liczyć również organizacje prozdrowotne: szpitale, przychodnie, hospicja i fundacje.

Wsparcie imprez biegowych
PZU od 2013 roku z sukcesem wspiera biegowe imprezy masowe. Obecność PZU na największych i najbardziej prestiżowych polskich biegach gwarantuje ich wysoki poziom jakościowy pod kątem organizacyjnym, a także wysoką frekwencję podczas imprez.

W 2018 roku PZU kontynuował wparcie imprez biegowych, wśród których znalazły się: 40. PZU Maraton Warszawski, 17. PZU Cracovia Maraton, 10. PZU Maraton Karkonoski, 13. PZU Półmaraton Warszawski, 5. PZU Cracovia Półmaraton Królewski, 12. PZU Bieg Trzech Kopców, Tropem Wilczym - Bieg Pamięci Żołnierzy Wyklętych, w których łącznie wzięło udział 117 980 osób.

• 40. PZU Maraton Warszawski - największy polski maraton w 2018 roku i drugi pod względem frekwencji wynik w historii imprezy – 7 533 osoby na mecie biegu głównego;
  • 17. PZU Cracovia Maraton - drugi pod względem frekwencji bieg maratoński w Polsce w 2018 roku;
  • 13. PZU Maraton Warszawski - największy polski półmaraton w 2018 roku – 12 476 osób na mecie;
  • 5. PZU Cracovia Półmaraton Królewski - coroczny wzrost frekwencji od pierwszej edycji biegu (rekord frekwencji w 2018 roku – 8 757 osób na mecie).

Program „Bezpieczny poród”
Powikłania związane z ciążą i porodem są trudne do przewidzenia i wymagają natychmiastowego działania. Niezmiernie istotne jest odpowiednie wyszkolenie lekarzy położników i neonatologów oraz położnych w zakresie postępowania w sytuacjach nagłych, zagrażających życiu matki i dziecka. Przeprowadzone na świecie badania wskazują, że ćwiczenia praktyczne przeprowadzone na zaawansowanych fantomach porodowych, symulujących trudne sytuacje kliniczne, skracają krzywą uczenia i poprawiają umiejętności manualne lekarzy i personelu medycznego. Szkolenia te pełnią bardzo istotną rolę w prewencji komplikacji porodowych, które coraz częściej stanowią przyczynę roszczeń pacjentów.

Program Bezpieczny Poród objął: utworzenie Centrum Symulacji Położniczych (remont i wyposażenie pomieszczeń), zakup specjalistycznych symulatorów, stworzenie programów szkoleniowych oraz przygotowanie kadry dydaktycznej Centrum.

W Centrum szkoleni są m.in. lekarze, położne i pielęgniarki. Jego instruktorami są położnicy, perinatolodzy oraz neonatolodzy związani z Uniwersyteckim Centrum Zdrowia Kobiety i Noworodka WUM.

Dzięki zaangażowaniu PZU, Centrum wyposażone jest m.in. w Salę Porodową Wysokiej Wierności oferującą najbardziej technologicznie zaawansowany fantom kobiety rodzącej Lucie, pozwalający na przeprowadzenie symulacji porodu prawidłowego oraz takiego, w którym dochodzi do powikłań.

PZU Zdrowie od kilku lat współpracuje z Polską Koalicją Pacjentów Onkologicznych. Działania obejmują edukację z zakresu profilaktyki chorób nowotworowych, pomoc pacjentom onkologicznym i ich rodzinom oraz promocję zdrowego stylu życia wśród społeczeństwa.

PZU Zdrowie wspiera także nowatorski projekt Badamy Geny opracowany przez ośrodek naukowy Warsaw Genomics we współpracy z Warszawskim Uniwersytetem Medycznym i Uniwersytetem Warszawskim. Badanie pozwala szybko i skutecznie ocenić ryzyko zachorowania na nowotwory dziedziczne. Grupa PZU zapewniła w ramach funduszu prewencyjnego środki na przeprowadzenie 400 badań, zaś PZU Zdrowie wsparło organizację akcji użyczając swojej infrastruktury medycznej. Rezultatami współpracy PZU i PZU Zdrowie z Projektem Badamy Geny mają być raport określający częstotliwość występowania mutacji genów determinujących większą częstotliwość występowania nowotworów w populacji Mazowsza oraz plan działań prewencyjnych przekazany osobom badanym.

W 2018 roku PZU prowadził działania na rzecz zwalczania smogu. Firma w ramach partnerstwa z Państwowym Instytutem Badawczym NASK zaangażowała się w projekt Edukacyjnej Sieci Antysmogowej (ESA). Jest on realizowany przez NASK we współpracy z Polskim Alarmem Smogowym. Celem działań jest propagowanie wiedzy z zakresu ochrony powietrza oraz przyczyn powstawania smogu, jego wpływu na zdrowie a także działań, które pozwalają zredukować poziom zanieczyszczenia.

W 29 szkołach, które wzięły udział w projekcie ESA zamontowane zostały mierniki jakości powietrza oraz zewnętrzne tablice informujące o bieżącym poziomie zanieczyszczeń. Wyniki przesyłane są do centralnego serwera. Dodatkowo, prowadzone były szkolenia dla nauczycieli – koordynatorów projektu, których wiedza zostanie później przekazana uczniom zaangażowanych szkół. Instalacja mierników zanieczyszczenia, tablicy informacyjnej i działania edukacyjne sfinansowane zostały ze środków prewencyjnych PZU.

Z okazji Dnia Kobiet oraz Dnia Matki Fundacja PZU przygotowała wyjątkowy prezent dla pań zatrudnionych w PZU. W 2017 i 2018 roku zorganizowała mobilne gabinety lekarskie, w których w czasie pracy można było wykonać bezpłatnie wybrane badania USG – piersi, tarczycy lub jamy brzusznej oraz skorzystać z konsultacji lekarskiej. W Warszawie, Opolu i Poznaniu przeprowadzono łącznie 460 badań.

PZU konsekwentnie od lat wspiera aktywności sportowe swoich pracowników. Każdy z nich może uprawiać swój ulubiony sport w ramach specjalistycznych sekcji PZU Sport Team, a w Warszawie i Szczecinie istnieje możliwość korzystania z siłowni pracowniczej. Na koniec grudnia 2018 roku PZU Sport Team liczył 953 członków

Sekcje sportowe w PZU:

Sekcje sportowe w PZU

W 2018 roku zorganizowano I Drużynowe Mistrzostwa PZU w Racketlonie. Do rywalizacji na warszawskim Powiślu przystąpiło siedem ekip, które do rozgrywek w formule „każdy z każdym” musiały wybrać swoich reprezentantów do wszystkich czterech sportów rakietowych – tenisa stołowego, badmintona, squasha i tenisa ziemnego. Na najwyższym stopniu podium stanęli gracze z zespołu #mojePZU. W październiku 2018 roku zorganizowano Mistrzostwa PZU w Tenisie Stołowym, a miesiąc później - VI Mistrzostwa PZU w Squasha.

Sekcje sportowe w liczbach:

Sekcje sportowe w liczbach

Bank Pekao jest jednym ze sponsorów tytularnych turnieju Pekao Szczecin Open, największego i najważniejszego męskiego turnieju tenisowego w Polsce. Bank jest obecny na turnieju nieprzerwanie od 1993 roku, czyli od początku jego istnienia. Dodatkowo, w 2015 roku, pod patronatem Banku zainicjowany został program edukacyjno-szkoleniowy „Droga do Pekao Szczecin Open”. Celem programu jest promocja sportu wśród dzieci i ich rodziców, a tym samym wyłonienie nowych, tenisowych talentów, które w przyszłości będą miały szanse zostać zwycięzcami szczecińskiego challengera.

Działania społeczne spółek zagranicznych

UKRAINA:

• wsparcie turnieju piłki nożnej dla osób z niepełnosprawnościami;
  • wsparcie organizacji półmaratonu w Tarnopolu;
  • współorganizacja dziecięcego wyścigu rowerowego w Kamieńcu Podolskim;
  • Współorganizacja Healthy Lifestyle Festival w Dnieprze

ŁOTWA:

• promocja honorowego krwiodawstwa wśród pracowników;
  • wsparcie festiwalu biegowego w Rydze.