Efektywność finansowa Grupy Kapitałowej PZU

Raport roczny 2018 > DZIAŁALNOŚĆ > Krotka Charakterystyka > Efektywność finansowa Grupy Kapitałowej PZU
PORÓWNAJ
NARZĘDZIA STRONY

Efektywność finansowa Grupy Kapitałowej PZU

Bezpośrednia wartość ekonomiczna wytworzona i podzielona (dane w mln zł) 2018
Przychody 38 047
Koszty operacyjne z wył. kosztów wynagrodzeń, podatku od instytucji finansowych oraz inwestycji w społeczność - 24 280
Łączne koszty z tytułu wynagrodzeń i świadczeń dla pracowników - 5 109
Podatek dochodowy - 2 098
Podatek od instytucji finansowych - 1 092
Dobrowolny wkład w inwestowanie funduszy w szerzej rozumianą społeczność - 100
Dywidendy wypłacane wszystkim akcjonariuszom - 3 818
Wartość ekonomiczna zatrzymana 1 550

Prezentowana wartość zatrzymana stanowi kwotę pozostałą po podziale wygenerowanej wartości ekonomicznej pomiędzy interesariuszy firmy. Kwota ta nie jest zbieżna z zyskiem netto prezentowanym w Rachunku Zysków i Strat, ponieważ uwzględnia również wypłacone dywidendy (jako podzieloną wartość ekonomiczną).

Podejście Grupy w zakresie zaleceń dotyczących sposobu wypłaty dywidendy wynikających z Wytycznych dla spółek z udziałem Skarbu Państwa.

Grupa PZU posiada „Politykę kapitałową i dywidendową na lata 2016 – 2020”, która została przyjęta uchwałą Rady Nadzorczej PZU w 2016 roku. Zgodnie z Polityką Grupa PZU dąży do efektywnego zarządzania kapitałem i maksymalizacji stopy zwrotu z kapitału dla akcjonariuszy podmiotu dominującego, w szczególności przy zachowaniu poziomu bezpieczeństwa i utrzymaniu zasobów kapitałowych na cele strategicznego rozwoju poprzez akwizycje. Ponadto, Zarząd PZU rekomendując wypłatę dywidendy Walnemu Zgromadzeniu uwzględnia rekomendacje i wytyczne zawarte w innych dokumentach, które mają zastosowanie do PZU.

PZU jako spółka regulowana stosuje się do wytycznych zawartych w Komunikacie Komisji Nadzoru Finansowego dotyczącym stanowiska organu nadzoru w sprawie założeń polityki dywidendowej banków komercyjnych, banków spółdzielczych i zrzeszających, zakładów ubezpieczeń i reasekuracji, domów maklerskich, towarzystw funduszy inwestycyjnych oraz powszechnych towarzystw emerytalnych. PZU podlega również pod Wytyczne Kancelarii Prezesa Rady Ministrów dla spółek z udziałem Skarbu Państwa sporządzających sprawozdanie finansowe opublikowane po raz pierwszy opublikowane w 2018 roku.

Zgodnie z Wytycznymi KPRM przy ustalaniu dywidendy PZU bierze pod uwagę w szczególności potrzeby kapitałowe, konieczność pokrycia nierozliczonej straty, realizowane projekty inwestycyjne, poziom zadłużenia spółki oraz uwzględnia rekomendacje i indywidualne zalecenia Komisji Nadzoru Finansowego.

„Dobre  wyniki dają podstawę do tego, aby kontynuować wypłaty dywidend dla akcjonariuszy. W ramach strategii #nowePZU zobowiązaliśmy się wobec inwestorów, że będziemy rekomendować wypłatę akcjonariuszom wygenerowanego zysku w części, która nie jest niezbędna aby sfinansować nasz dynamiczny wzrost. Dotrzymaliśmy obietnicy i rekomendowaliśmy wypłatę dywidendy w kwocie 2,50 zł na akcję z zysku za 2017 rok. Równocześnie pamiętamy o naszym zobowiązaniu strategicznym, iż kwota dywidendy na akcje (DPS) powinna rosnąć z roku na rok w długim terminie.”
Paweł Surówka, Prezes Zarządu PZU. Więcej informacji finansowych znajduje się w Raporcie Finansowym dostępnym na stronie internetowej PZU.